Johannes Bückler, alias Schinderhannes

alg JohannesBuckler

Johann Bückler werd op 25 mei 1783 geboren in Miehlen, een kleine gemeente ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Nassau/Lahn. Zijn vader was van beroep 'Schinder' (vilder van vee). Zodoende werd hij al vlug snel 'Schinderhannes' genoemd.
Zowel de tijd van Franse overheersing als ook de woeste omgeving van de Hunsrück brachten met zich mee, dat hij na enkele kleinere diefstallen al snel in het gezelschap van duistere individuen terecht kwam. Al vlug werd hij zelfs de aanvoerder van deze bende. Tot de bende van Schinderhannes behoorde ook "Schwarze Peter". Hoewel de bende net als alle andere bendes roofde en moordde, hebben vooral de persoonlijke moed van Schinderhannes en in het bijzonder zijn charme en humor ertoe bijgedragen hem tot een legende te maken.
Zijn terechtstelling vond op 21 november 1803 op de "Hoogte van Weisenau"  (bij Mainz) onder grote belangstelling plaats. Nu nog markeert een cirkel van 19 populieren, met in het midden een bijzonder statige boom, deze plaats.

 

alg sh TorenInSimmernIn Hunsrück kan men nu nog veel verblijfplaatsen van zijn leven bezichtigen, zoals de Schinderhannesgrot (bij Seesbach), verschillende gevangenissen van waaruit hij ontsnappen kon (bv. Herrstein, Simmern).
Ook vindt men in deze streek vele restaurants, hotels en vakantiehuizen, welke allemaal op de ene of andere manier het leven van Schinderhannes verbinden met uw verblijf aldaar.

 

alg sh film In Duitsland werd in 1958 het leven van Schinderhannes onder regie van Helmut Käutner, met in de hoofdrollen Curd Jürgens als Schinderhannes en Maria Schell als Julchen, zelfs verfilmd. 
Titel Deutschland: Der Schinderhannes 
Genre: Abenteuer-Drama
Farbe, Deutschland, 1958, FSK 12

alg EmileSeipgens

 

 

De koppeling van Schinderhannes met Roermond ontstaat in 1864 wanneer Emile Seipgens een Opera-Bouffe in het Roermondse dialect schrijft gebaseerd op de legende van deze rovershoofdman (zie Emile Seipgens)

Copyright © 2001 - 2023 Herman Aben