Hier bevinden zich de verschillende beelden in Roermond.


(Klik op het rode bolletje om het betreffende Schinderhannes Emille Seipgens De Heks Hiacinthe De Ruivers D´n Duuvel Beelzebub Florenske Schwarze Peter beeld te selecteren.)

Beelden in Roermond

Dat de stad Roermond en de Roermondenaren de Opera-Bouffe Schinderhannes een warm hart toedragen komt tot uiting in de vele beelden van de verschillende personages uit deze Opera-Bouffe welke men in de binnenstad van Roermond tegen komt. Hieronder volgt een kort verslag van het ontstaan van deze beelden.
In 1968 werd de aanzet tot de in Roermond bekende beeldengroep gegeven door de N.V. Confectie Industrie Roermond, die op de hoek van de Steenweg-Bergstraat een beeldje van Schinderhannes te paard, liet plaatsen. Het beeldje van Dolf Wong Lun Hing werd op Witte Donderdag 1970 onthuld. Op 9 februari 1971 werd het beeld echter al van zijn sokkel gestolen. Noch de daders, noch het beeldje zijn ooit gevonden. Op initiatief van de drie hoofdrolspelers van de Opera-Bouffe Schinderhannes werd een inzamelingsactie georganiseerd om de stad een nieuw Schinderhannesbeeld te geven. Die actie leidde ertoe dat in juni 1973 een nieuw beeld onthuld kon worden.
Op 25 september 1976 werd het beeldje van Florenske van Dolf Wong in de Steenweg onthuld. Het werd geschonken door C&A Amsterdam. Dit beeld werd echter al gauw door vandalen vernield en gestolen.
Op 29 mei 1980 onthult Henri Timmermans bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van zijn familiebedrijf in de Steenweg, een beeldje van de heks Hiacinthe. Het beeldje van Truus Coumans liet zelfs een tijd lang na inworp van een muntstuk een muziekfragment uit de Opera-Bouffe horen.
Op 13 september 1984 werd het beeldje de duivel Beëlzebub van Wijnand Thönissen en Dick van Wijk in de Schoenmakersstraat onthuld.
Jammer, maar Uw programma ondersteund geen Javatm). Op 20 september 1985 werd het beeldje van de kastelein Schwarze Peter van Wijnand Thönissen en Dick van Wijk in de Heilige Geeststraat onthuld.
Als laatste beeldje uit de Schinderhannes werd op 26 september 1986 het beeldje De Ruivers van Thönissen en van Wijk in de Bergstraat onthuld.
Hierna kwam de meester zelf aan de beurt: op 4 september 1987 werd een levensgroot beeld van Emile Seipgens van Wijnand Thönissen en Dick van Wijk op de hoek Varkensmarkt/Markt geplaatst. Deze laatste vier beelden werden allemaal geschonken door de 'Stichting Vitrines Hartje Stad'.
Op Witte Donderdag 28 maart 2002 werd er een nieuw beeld van Florenske gemaakt door Dick van Wijk en geschonken door de Gemeente Roermond onthuld.

Copyright © 2001 - 2023 Herman Aben